Rendhagyó osztályfőnöki órákat tartanak a Szegedi Ifjúsági Ház munkatársai

Előre egyeztetett időpontban, nem-formális elemekkel színesített, rendhagyó osztályfőnöki órára lehet hívni az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont csapatát. Az osztályfőnökökkel előre egyeztetett időtartamú és témájú foglalkozással készülünk. Így történt ez 2014. október 18-án is, amikor a szegedi Krúdy Gyula Szakközépiskolába és a Tömörkény István Gimnáziumba hívták a csapatot.

A Szegedi Gazdasági Szakképző Iskola Krúdy Gyula Tagintézményében a környezet- és ökotudatosság jegyében zajló, valamint az IKSZ, azaz „iskolai közösségi szolgálat” hasznos eltöltését célzó Zöldnapon mutatkoztak be szegedi intézmények illetve civil szervezetek. Az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont munkatársai is érdekes, felvilágosító jellegű programokkal várták a fiatalokat, melyek nagy népszerűségnek örvendtek (és nem csak a pecsétgyűjtő kötelezettség miatt:)). A diákok előadást hallhattak az Újszegedi Partfürdő és Kemping területén megnyílt „Partborétum” tanösvényről, valamint a kitelepült D2 Ökodizájn Műhelyben készíthettek hulladékokból és terményekből használati eszközöket.

Az alábbi videó a ’Nincs pardon, mozgás a parton!’ eseményen, egyben a Partborétum megnyitóján készült. Reméljük, felkelti az érdeklődéseteket és élőben is végigjárjátok a nagy munkával készült tanösvényt.  Lesz itt móka, kacagás, tanulás! https://www.youtube.com/watch?v=IgnKKIP4cyo

A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolába a „MÉDIAKOMMANDÓ bevetés a média világába fantázianevű óránkat kérték, amelyre minden osztályból delegáltak egy-két tanulót. A gimnáziumban 9. évfolyamtól kezdve folyik médiaismeret oktatás, illetve működik iskolaújság. Ehhez kapcsolódva bemutattuk nekik az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpontot, majd néhány szót szóltunk a média, a sajtó szerepéről, a hitelesség fontosságáról valamint a közlésre szánt információk szűrésének szükségességéről. A témát játék formájában is feldolgoztuk, mellyel az információ torzulását, módosulását sikeresen modelleztük. A foglalkozás második részében ellátogattunk a D2-be, ahol bemutattuk a fiataloknak a Katt Rádió stúdióját, és meginvitáltuk őket a délutáni klubjainkra, képzéseinkre és az IKSZ órák eltöltéséhez alkalmat adó programjainkra.

Move Week event + opening of educational trail PartBorétum

In connection with the international Move Week, on the Day of Hungarian Youth Sport, Szeged Youth House held a program of youth activities.

During the event we opened an educational path about the natural features of the flood area and sustainable living. It’s been made by colleagues at Youth House and a group of high-schooler volunteers. The making of PartBorétum fits into the international Leaders programme, which is an intercontinental web of socially active organizations – Ecuador, Sénégal, Nepal, India, France, Italy, Hungary – , holding local events about green thinking, keeping in touch and helping each other.

PartBorétum features interactive educational games for kids.

During the afternoon kids could try dragon boats (a paddling boat with 18-20 rows), orienteering and salsa dance. Those who preferred to sit (without paddling) could watch dance performances or craft things out of natural materials.
Find more photos at Médiakommandó’s facebook album, and a video clip about this joyful afternoon is soon to be published!

Move Week és PartBorétum megnyitó | 2014. október 3.

A nemzetközi Move Week kezdeményezés keretében a Magyar Diáksport Napján a Szegedi Ifjúsági Ház a Újszegedi Partfürdőn tartotta a “Nincs pardon, mozgás a Parton!” elnevezésű programját.

A rendezvény keretében átadtuk az Ifjúsági Ház munkatársai és középiskolás önkéntesei által létrehozott PartBorétum fantázianevű tanösvényt, amelynek elsődleges célcsoportja az általános iskolák alsó tagozatos tanulói; témája az árterek élővilága, a Partfürdő telepített környezete, valamint a környezettudatos életmód. A PartBorétum létrehozása kapcsolódik az EU LEADERS programjához is, ami egy hálózat: a világ minden tájáról származó résztvevők – Ecuador, Szenegál, India, Nepál, Franciaország, Olaszország, Magyarország – környezettudatos életmódra sarkalló eseményeket hoznak létre, és számon tartják egymást.

A PartBorétum több táblája játékos feladatot ad a gyerekeknek.

A PartBorétum több táblája játékos feladatot ad a gyerekeknek.

A nap további részében a vállalkozóbb kedvű érdeklődők kipróbálhatták a sárkányhajózást, a tájékozódási futást és tanulhattak salsát is. A kevésbé mozgékony fiatalokat pedig táncbemutató és a kreatív sarok várta, ahol termésekből alkothattak kedvükre.