Kedves Pedagógusok!

Csapatunkkal szívesen tartunk előre egyeztetett időpontban, nem-formális elemekkel színesített, rendhagyó (osztályfőnöki) órát, iskolai foglalkozást. A foglalkozás / kitelepülés összeállítását  egyéni igényekhez igazodva állítjuk össze. Tevékenységek, témakörök ízelítőnek:

ÉN+ŐK= MI (KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS)

A rendhagyó óra keretein belül a nem-formális nevelés és csoport feladatok keretein belül lehetőség nyílik a fiatalok közösséggé fejlődésének elősegítésére is. Ez a foglalkozás megfelelő alapot adhat arra, hogy akár egy osztály közösség tagjai között is erősebb összetartás alakulhasson ki.

EMBERI JOGOK

Az emberi jogokkal foglalkozni, azokról beszélni, feldolgozni az iskolában felmerülő konfliktushelyzeteket elengedhetetlen a Fiatalok harmonikus felnőtté válásához. A diákok sok esetben gúnyolódnak, piszkálódnak az iskolán belül és kívül is – anélkül, hogy tisztában lennének ennek kirekesztő és sértő mivoltával. Ezekre reagálva célként tűztük ki, hogy a fiatalok számára érthető, interaktív , kreatív óraterveket dolgozunk ki, hogy felhívjuk figyelmüket az emberi jogok megsértésének veszélyeire.

(LAWRider nemzetközi projekt során készült kisfilmek 10 emberi jogi cikkelyt dolgoznak fel, melyek tanórán történő feldolgozását óravázlatok segítik.)

(Érdemes olvasni a No Hate Speech Mozgalomról, amely online és offline tevékenységeken keresztül küzd a gyűlöletbeszéd ellen.)

MINDENNAPI PROJEKTJEINK

Hogyan osszák be az idejüket a diákok?

Hogyan legyenek hatékonya(bba)k a mindennapjaik során?

A foglalkozás során a 2015-ben megvalósult “project ON”  nemzetközi szeminárium során létrehozott projektgeneráló füzetet (Adventure Booklet) és társasjátékot (Adventure Boardgame)  használjuk a fiatalok projekt alapú gondolkodásának, szabadidejük hasznos kitöltésének megtervezéséhez. A projektalapú gondolkodást az élet minden területén alkalmazzuk – érdemes ezt már a fiatalokban is tudatosítani.

(A kiadványcsalád letölthető erről az oldalról.)

Kapcsolódó tantárgy: Technika, életvitel és gyakorlat
Kapcsolódó kereszttanterv: Tanulás | Testi és lelki egészség

MÉDIAKLUB

A D2 gyakorlatorientált médiaklubjával települünk ki, és a rendelkezésre álló idő alatt az újságírás, rádiózás, fotózás és a videózás területein kalandozunk a fiatalokkal – az előzetes egyeztetés szerinti fókusszal.

Kapcsolódó tantárgyak: Etika | Magyar nyelv és irodalom | Mozgóképkultúra és médiaismeret | Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek | Vizuális kultúra
Kapcsolódó kereszttanterv: Információs és kommunikációs kultúra

Bővebb információ és időpont egyeztetés a 20/275-25-02 telefonszámon, a d2@ihrk.hu e-mail címen vagy személyesen a D2-ben (Szeged, Dózsa György utca 2.) lehetséges.

Néhány megvalósult program:
Rendhagyó osztályfőnöki óra a Tisza-parti Általános Iskolában
Vedres Napon a D2
Sport napon a Vasváriban
Flashmob tanítás az V. Mikrotérségi Gyermeknapon Pitvaroson