’Let’s blend together’– keveredjünk össze, vagy kavarjuk össze amink van … és mutassuk meg, hogy Európa nemzetei sokszínűek, mitöbb, ebben rejlik együttműködésük alapja. Ezt mi egy felejthetetlen kilenc napos ifjúsági cserén meg is tapasztalhattuk a Szegedi Ifjúsági Ház delegáltjaiként, öt ország szervezetei által küldött fiatalok társaságában. A 36 fő (5+1 fő országonként) résztvevő 18-28 éves horvát, litván, macedón, olasz, román és magyar fiatal volt.

2014. november 10-18.
Samobor, Horvátország

Samobor kb. 16 ezer fős, mesés hegyekkel övezett kisváros Zágrábtól nyugatra, 5 km-re a szlovén határtól. A Pozitva Samobor Egyesület eme csodás környezetben tevékenykedik, elsősorban egészségmegőrző és sportprogramokat szerveznek helyi fiatalok bevonásával.
A nemzetközi csapat megismerkedhetett az egyesület tagjaival és tevékenységével, valamint az Erasmus+ programokba is betekintést nyert és új ismereteket mélyített el. Néhány formális oktatási programelemen túl a cél mégis egymás és egymás kultúrájának megismerése volt. Ennek részeként a magyar csapat is rövid ismertetést tartott Magyarországról, videókkal tarkított bemutatót a magyar kultúráról, Szegedről és a küldőszervezetről: a Szegedi Ifjúsági Házról és bővebben, a D2-ről.

Nagyon izgalmas volt a többi ország bemutatkozója számunkra, inspirációt kaptunk partnerkapcsolatok kötésére szervezeteink között és természetesen barátságok is kialakultak közöttünk. A program további eleme volt, hogy az országok résztvevői egy-egy jellegzetes nemzeti ételt is készítsenek egy professzionálisan felszerelt étteremben és rászorulók és érdeklődők részére ételkóstolót is tartottunk. Sok játékot játszottunk, amik mindig nagy kacagások közepette mentek végbe és nem-formális tanulási módszerekkel is megismerkedtünk. Egy egész napot például a táncnak szenteltünk és a nemzetek próbálták több-kevesebb sikerrel viszonylag rövid idő alatt megtanítani néhány néptánclépést. Mi szatmári néptáncot mutattunk be és tanítottunk. Általában véve mindenki nagyon élvezte ezt a napot, melynek végén a helyi latin tánciskola egyik tanára salsát oktatott és az ún. „roueda” körtáncot is megtanultuk alapjaiban.

Samobor városában sok programban volt részünk. A macskaköves utcák és a hangulatos patakpart felejthetetlen élmény, eltúráztunk két várhoz is és vezetéssel egybekötött sétát tettünk egy horvát skanzenbe (falumúzeum) is. Ezen kívül busszal elkirándultunk a közeli fővárosba, Zágrábba is. Nagy élmény volt ebben a pezsgő környezetben sétálni és nevezetességeket látogatni. Fakultatív program keretében este kosármeccsre is lehetett menni és szurkolni.

Az utolsó napra elérkezett a búcsú… a záróbulit kitolva nehezen váltunk el egymástól, de azóta is írogatunk a közös Facebook-csoportba és tartjuk a kapcsolatot, gondolunk egymásra.

A fiatalok között voltak olyanok, akik már résztvettek ifi cserén és voltak, akiknek ez volt az első. Egységesen mindenki ugyanakkor azt érezte, hogy a cserének köszönhetően emberileg sokat változott, valamint nőtt a vállalkozó kedve, a nyitottsága, ami mindenképpen pozitívan mozdítja elő egyéni előmenetelét. A tanulság mégis egyszerű: utazni és új embereket megismerni jó! 🙂

A PROJEKT KÉPEI ITT MEGTEKINTHETŐK.

A PROJEKT SORÁN KÉSZÜLT KIADVÁNY ITT MEGTEKINTHETŐ.