Pár hete eddig nem is remélt élményekkel gazdagodtunk, amikor a Szegedi Ifjúsági Ház segítségével részt vehettünk egy kilenc napos ifjúsági cserén. Zágráb közelében fekszik Sisak városa, ahol horvát, olasz és magyar fiatalok egyaránt váltak barátainkká, miközben együtt keltünk, dolgoztunk és tértünk nyugovóra nap mint nap. A munkanyelv természetesen az angol volt. Először féltünk az ismeretlen helyzettől. Visszagondolva nagyon jól tettük, hogy elmentünk! 

2014. október 7., hajnali fél négy. Nehéz bőröndök, kialvatlan szemek, mégis mindenki arcán kevéske mosoly. Indulunk. Szegedről három társam és egyik csoportvezetőm érkezett meg, beugráltunk a buszba „érzelmes” búcsúként annyit mondtam apukámnak: „Ne aggódj, rossz pénz nem vész el”. Miután elindultunk még nem tudatosult bennem, hogy 9 napot töltök teljes idegen emberekkel, vagyis nem! Kalandos utunk során rájöttem, nem kell félni, összetartó kis csapat lettünk 15 óra utazás után. Csapatvezetőink a világ legjobbjai voltak, kívánni nem tudtam volna jobbakat. Ha bármi bajunk volt azonnal segítettek, ha lelki tanácsadásra, esetleg jókedvderítésre, vagy vigasztalásra volt szükségünk kérni sem kellett, ugrottak. Ezúton is, köszi, nektek Dotti és Gábor! 🙂  A horvátok hatalmas vendégszeretete, az olaszok pozitivitása, (és hangos nevetése), mindenki hozzáállása felejthetetlen.

Nagyon jól éreztem magam, rájöttem az utolsó napokban, hogy nem is kell félni az angol nyelvtől én, aki 12 éve tanulja a németet és 3 éve az angolt teljesen meg tudtam értetni magam. A programokon vegyes nemzetiségű csoportokba voltunk beosztva, semmi akadályt nem okozott ez sem, szerintem minden feladatot tudtunk teljesíteni.  A kifogástalan és gyönyörű szálláson vegyesen voltunk az apartmanokban az olaszokkal. Az én szobatársam Adri volt, akit előtte nem ismertem. (Ez nem tartott sokáig 2 óra alatt úgy megismertük egymást, hogy utána 9 napig csak nevettünk) Nem tudom leírni, milyen jó érzés ennyi új embert megismerni, és őket barátoknak mondani. Az álmos reggelizések, a sok nevetés, az annál is több „kézzel-lábbal” elmagyarázott vicc, az esti beszélgetések teljesen összehozták a csapatot. A 9 nap úgy elszaladt, mintha csak 2 napig lettünk volna távol. Talán azért is, mert sosem unatkoztunk, ha nem feladatunk volt, akkor Európa legnagyobb gesztenyés hegyét másztuk meg, vagy aludtunk. A záró est jókedvvel, mégis egy kis szomorúsággal telt, mert tudtuk másnap elköszönünk egymástól és talán sose, vagy nagyon ritkán látjuk egymást.
Számomra ez egy olyan élmény volt, amire egész életemben fogok emlékezni. Az ERSMUS+ egy olyan lehetőség, amit kár kihagyni. Mindenkinek ajánlom!

Gulyás Petra

„Vettem már részt hasonló programon, de az feleannyira sem volt megszervezve, mint a mostani. Egy fantasztikus másfél hetet volt lehetőségem eltölteni. A szervezők nagyon közvetlenek voltak és a SKWHAT helyisége is nagyon tetszett. Megtanultam alkalmazkodni a többi emberhez, és csapatban együttműködni. A legnagyobb kihívás az idegen környezet megszokása volt, nekem az sosem megy könnyen. Magabiztosabb és határozottabb lettem az ifjúsági csere alatt. Eldöntöttem, hogy minél több hasonló cserén szeretnék a jövőben részt venni.”

Korpa Klaudia

“Az angol óráimon bátrabban beszélek, kérdezek. Legnagyobb kihívásnak azt tartottam, amikor egyedüli magyar voltam egy csapatban és nem mindig értettem, mit mondanak a többiek, de bátran kértem segítséget Dottitól vagy Gábortól. Ez a 10 nap rádöbbentett, hogy a suliban sokkal jobb ha tanulok és nem csak félreteszem és majd lesz valami. Mindenkinek vannak álmai, amiket szeretne megvalósítani és ami ehhez kell az a tanulás. Többet fogok tanulni mint ahogy eddig tettem. Ezen kívül egyre kevesebbet beszélek csúnyán és sokkal nyitottabb lettem az emberek felé. Nekem ez a 10 nap nagyon jó volt és örülök, hogy értékes, jó barátokat szereztem.”

Simon Richárd

„Olyan barátokra tettem szert, akik rendkívül értékes emberek, megtanultam csapatban dolgozni és most már az angol nyelvet is bátrabban használom. Minden fiatalnak csak ajánlani tudom az ilyen ifjúság cseréket!”

Nagy Adrienn

“Akivel elmentünk volna a folyóson egymás mellett, most barátok vagyunk. Sokat tanultam  más országok kultúrájáról, megtanultunk 50 horvát és olasz szót. Nyitottabb lettem az emberek felé és nőtt az önbizalmam is. A mi csapatunk a művészet témakörben járta végig a várost. Egy számomra nagyon fontos dolgot tanultam meg, nem kell félni az ismeretlen dolgoktól , mert lehet hogy abból sülnek ki a legjobbak. A nehezebb út néha jobb! Köszönöm, hogy része lehettem! 🙂 “

Felföldi Eperke

“Megélni, hogy már az otthonra küldött üzeneteket is angolul kezdem el, igencsak érdekes volt.
Az utolsó napon az olaszokkal és horvátokkal Zágráb városát fedeztük fel, ami gyönyörű, főleg amikor az egyik központi téren utcazenészek játékát hallgatva az esti világítás fénye mellett ülünk egy padon. Ott, akkor éreztem, hogy különleges pillanatokkal gyarapodott kalandjaim sora, és ilyen pillanatból nem sokat kaptam eddig.
A városnézésen kívül volt szerencsénk túrázni, könyvtárba menni, galériákat látogatni, és számos csodás programon részt venni.”

Bodor Márk

 “Egy nagyon aranyos olasz és két másik magyar sráccal kerültem egy szobába. Másnap minden ország bemutatta a kultúráját, történetét, a fiatalok helyzetét. Külső program keretében a csapatommal a szabadidős és a sportolási lehetőségeket vizsgáltuk Sisak-ben. Összességében nagyon jó volt.”

Vecsernyés Dávid


READ THE FINAL REPORT IN ENGLISH: Public_report_final (click in this link to download)

Youth cooperation from Croatia, Hungary and Italy

 Using ERASMUS + as excellent tool for youth mobility, we have prepared together and implemented trilateral project “Youth as community resource” in Sisak – Croatia. Coordination of Sisak Youth Association’s was the lead beneficiary and Szegedi Ifjúsági Ház from Hungary and JUMP IN associazione cultural from Italy was partners.

Goal of our project was exchanging our cultures, learning from each other our languages and exploring the City of Sisak. During this process and with help of “Decoupage” technique participants has investigated and bonded with City. Thanks to that they have created 16 recommendations in 3 areas (economy, culture, sport / outdoor activities) for representative of City. This recommendation’s was handed over to City deputy Major on public action (more on http://www.vecernji.hr/sredisnja-hrvatska/mladi-istrazili-sisak-i-dali-prijedloge-za-razvoj-grada-966872 or http://sisakportal.hr/mladi-kao-resurs-zajednice-2/).

In next 2 months after our recommendation Sisak City accepted some of our recommendations. Sisak City now has cultural info points with signs and basic information on the cultural locations across the city on Croatian and English language and Sisak parks now have new pet litter boxes and more trash cans. Also City has implemented a fast inquirer after our recommendations among inhabitants about level / visibility of City touristic offer and interconnection of two City parts (industrial part and centre). The results of inquirer was suggested the same things as we suggested in recommendations. This and other ideas are now in process of planning or implementing in next period. We can say that our work a somewhat inspiration for City and we are more than satisfied with its results.

Further you can see a short movie about project created by one of the participants – SyMi

More about us on: www.skwhat.com