Az Angliában megrendezett Culture Fest néven futó rendezvénysorozatba idén első alkalommal a Szegedi Ifjúság Ház és a Fiatalok az Állampolgári Részvételéért Egyesület együttműködésével a magyar fiatalok is bekapcsolódhattak. A kulturális fesztivált negyedik alkalommal rendezték meg Almondsburyben, ahol a fiatalok megismerkedhettek a részben egymástól eltérő kultúrákkal, nemzetekkel, saját korosztályukban lévő tinédzserekkel.

Idén tíz fiatal kapta meg a lehetőséget arra, hogy Magyarországról elsőként képviselje szülőhazáját, az Ifjúsági Házat, az egyesületet és kortársaikat. A Culture Fest 2014 a kulturális sokszínűség, diszkrimináció, antirasszizmus témája köré épült, amiben műhelymunkákon keresztül alkothattak és kifejezhették érzéseiket, gondolataikat.

Az utazást megelőzően több találkozón is részt vehettek a fiatalok, ahol játékos feladatokkal, csapatjátékokkal és közös készülődéssel hangolódhattak a cserére az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpontban.

A tíz napos cserén hat ország, körülbelül hatvan fiatal, hat önkéntes és a nemzetiségek csoportvezetői vettek részt. Hogy minél jobban megismerkedjenek egymással a résztvevők, csapatépítést, beszélgetéseket, bátorsági és ügyességi feladatokat szerveztek az első napokra, amiket természetesen mindenki nagyon élvezett. A tábor témájában minden csoportvezető workshopot tartott, amik közül előzetes bemutatón választhattak a tinik. A tábor végén mindenki bemutathatta, hogy mit alkotott a témában. A lengyelek táncos, zenés, az olaszok és spanyolok kreatív műhelymunkát, a máltaiak drámát és a magyarok filmes workshopot tartottak délelőttönként. Ebéd után filmnézéssel, koncerttel, játékokkal és előadásokkal tölthették az idejüket a résztvevők, miközben nemzeti ételek rotyogtak a fazékban. Minden este más és más országgal, kultúrával, ételekkel ismerkedtünk. A magyar fiatalok az egyik legősibb nemzeti étellel, gulyáslevessel készültek az estére, ami után magyar nemzeti édességekkel, hideg ételekkel kínálták a közönséget és egy kis előadáson keresztül mutatták be a régi paraszti életet Magyarországon. Szeptember negyedikén Christopher Herriot, a fesztivál főszervezője látogatást szervezett Bristol városába, ahol ellátogattunk a rendezvényhez kapcsolódó múzeumokba is. A hazautazást megelőző napon a műhelymunkák utolsó délelőttje következett, délután pedig a bemutatók. A fiatalok elmondták, hogy érezték magukat, mit tanultak és milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a tíz nap alatt. Búcsúzóul este a békesség és egyenlőség jegyében lampionokat gyújtottak, amit egyszerre eresztettek fel, ezzel megvilágítva a sötét eget.

A fájdalmas búcsúzás után sem kell aggódniuk a fiataloknak, hiszen az Ifjúsági Ház a következő hónapban, azaz október elsejével pályázatot ad be, hogy egy hasonló ifjúsági cserét tudjon lebonyolítani a 2015-ös nyáron, itt Magyarországon, az Ifjúsági Ház és az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont főszervezésével. Ezen felül a D2 munkatársai továbbra is várják a fiatalokat a különböző klubfoglalkozásokra és a hasznos szabadidő eltöltésére, a Dózsa György utca 2 szám alatt.

A Culture Fest 2014-es programról készült videó:

A szegedi Ifjúsági Ház és az Elephant Studio munkatársai vezetésével elkészült kisfilm:

Csóti-Gyapjas Dóra