Közel negyven fiatal, öt különböző kultúra és egy szépségidea a fejekben. Így érkezett Szegedre az a sok fiatal, akik a Beauty – FoOL nevet viselő nemzetközi ifjúsági csere jöttek 2015. július 12-19 között, Szegeden. A több, mint egy hetes program keretében a résztvevő országok  – Málta, Horvátország, Spanyolország, Románia és Magyarország – partnerszervezetei hat résztvevő fiatallal és egy csapatvezetővel képviseltették magukat.

Az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont, az Elephant Studio és a ProjectON informális csoport  közös szervezésében megvalósult esemény a különböző kultúrák szépségideáljai és a média kapcsolatát járta körül az egy hetes program során. A résztvevők a foglalkozásokon a téma megvitatásán túl filmet forgattak, kollázsokat és képeket készítettek, valamint példák segítségével mutatták be egymásnak a szépség különböző megjelenési formáit.

A program célja az egészséges önkép fogalmának megértése, a média által sugallt túlzó, sokszor szélsőséges és egészségtelen énkép felismertetése, és a helyes életmódra nevelés volt.  A munkanyelv angol volt, így mindamellett, hogy a fiatalok önbizalma, énképük elfogadása, kritikus szemléletük és tudatos média alkalmazásuk napról napra nőtt; nyelvi kompetenciáikat is fejlesztették a csere során. A program része volt továbbá az egymás iránti tolerancia fontosságának megértése, gyakorlása, egymás elfogadása, egészséges énképük, kritikus gondolkodásuk kialakítása is. Az esemény lezárásaként a fiatalok 2015. július 18-án 13:30 perctől mutatták be a közös munka eredményeit a Belvárosi Mozi Csőke József termében, amelyen a szegedi sajtó képviselői is megjelentek. A záróprogramon az elkészült kisfilmek levetítése és a különböző kézműves alkotások kiállítása mellett a résztvevő országok kultúrájába is bepillantottunk. A visszajelzések alapján minden résztvevő elégedetten, sok pozitív tapasztalattal tért haza Szegedről.

Beauty Fool – youth exchange 2015 from D2 on Vimeo:

Beauty-Fool – day 1
– Beauty-Fool – day 2
– Beauty-Fool – day 3
– Beauty-Fool – day 4
– Beauty-Fool – day 5
– Beauty-Fool – day 6

Beauty-Fool – short summary (a short video)

A Media workshop videója (leaders: Gábor Balla, Gábor Radvánszky)

Az Elephant Studio fotói

A Beauty-Fool nemzetközi ifjúsági csere az ERASMUS+ támogatásával valósult meg. Az eseményről készült összefoglaló film, valamint a fiatalok által forgatott kisfilm a ProjectON vimeo csatornáján tekinthető meg.