A D2- Népművelő vendége 2014. január 31-én 17 órától Nagy Gábor, a népművészet ifjú mestere, népzenész aki a pásztorkultúrát mutatja be az érdeklődőknek. Az előadáson megszólalnak a magyar népzene legarchaikusabb rétegéből származó pásztorhangszerek: furulyák, somogyi hosszúfurugla és a bőrduda. A pásztorok kezén megmaradt dallamok, ősi muzsikák mellett megismerkedünk a hangszerek történetével, néprajzi vonatkozásaival és a pásztorművészettel.

nagy_gabor

„Nagy Gábor vagyok, szegedi dudás. A dudálást és a pásztorkultúra megismerését Pál Istvántól tanultam. Szeretem a dudazenét és a népzene vonós részét is minél mélyebben megismerni, a kiváló zenész egyéniségek stílusát, zenei megoldásait magaménak mondani. Dudálásomért 1998-ban, a Rozsdamaró zenekar tagjaként pedig 2005-ben kaptam Népművészet Ifjú Mestere díjat. A dudáról és Pá Istvánról írtam szakdolgozatomat a Szegedi Tudományegyetemen néprajz szakon, ahol diplomát szereztem.

Vonós bandákban a Rozsdamaróban, a Békés Bandában és Patyi Zoltán zenekarában brácsázok. Folyamatos népzenei életet szervezünk a dél-alföldi régióban.

Egyre jobban érdekel a pásztorkultúra anyagi műveltsége is, így a viselet, és a kézművesség, tehát a fafaragás.”