Rendhagyó órák / iskolai foglalkozások

Kedves Pedagógusok!

Csapatunkkal szívesen tartunk előre egyeztetett időpontban, nem-formális elemekkel színesített, rendhagyó (osztályfőnöki) órát, iskolai foglalkozást. A foglalkozás / kitelepülés összeállítását  egyéni igényekhez igazodva állítjuk össze. Tevékenységek, témakörök ízelítőnek:

KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS

A foglalkozás keretein belül a fiatalok egy kiindulási alapot kaphatnak a személyiségük mélyebb feltárásához, önismeretük fejlesztéséhez. A rendhagyó óra keretein belül a nem-formális nevelés és csoport feladatok keretein belül lehetőség nyílik a fiatalok közösséggé fejlődésének elősegítésére is. Ez a foglalkozás megfelelő alapot adhat arra, hogy akár egy osztály közösség tagjai között is erősebb összetartás alakulhasson ki.

EMBERI JOGOK

Az emberi jogokkal foglalkozni, azokról beszélni, feldolgozni az iskolában felmerülő konfliktushelyzeteket elengedhetetlen a Fiatalok harmonikus felnőtté válásához. A diákok sok esetben gúnyolódnak, piszkálódnak az iskolán belül és kívül is – anélkül, hogy tisztában lennének ennek kirekesztő és sértő mivoltával. Ezekre reagálva célként tűztük ki, hogy a fiatalok számára érthető, interaktív , kreatív óraterveket dolgozunk ki, hogy felhívjuk figyelmüket az emberi jogok megsértésének veszélyeire.

(LAWRider nemzetközi projekt során készült kisfilmek 10 emberi jogi cikkelyt dolgoznak fel, melyek tanórán történő feldolgozását óravázlatok segítik.)

(Érdemes olvasni a No Hate Speech Mozgalomról, amely online és offline tevékenységeken keresztül küzd a gyűlöletbeszéd ellen.)

PROJEKTGENERÁLÁS

A foglalkozás során a 2015-ben megvalósult “project ON”  nemzetközi szeminárium során létrehozott projektgeneráló füzetet (Adventure Booklet) és társasjátékot (Adventure Boardgame)  használjuk a fiatalok projekt alapú gondolkodásának, szabadidejük hasznos kitöltésének megtervezéséhez. A projektalapú gondolkodást az élet minden területén alkalmazzuk – érdemes ezt már a fiatalokban is tudatosítani.

(A kiadványcsalád letölthető erről az oldalról.)

KLUBTEVÉKENYSÉGEINK KITELEPÍTVE

A D2-ben heti rendszerességgel különböző klubtevékenységek vannak, amelyeket akár külön-külön, akár összevonva ki tudunk vinni a különböző helyszínekre. Kitelepíthető klubjaink a következők:

D2 MÉDIAKLUB | Gyakorlatorientált médiaklub
D2 DANCELŐ | Lélekfrissítő zenés-táncos együttmozgás

 

 

Bővebb információ és időpont egyeztetés a 20/275-25-02 telefonszámon, a d2@ihrk.hu e-mail címen vagy személyesen a D2-ben (Szeged, Dózsa György utca 2.) lehetséges.

Néhány megvalósult program:
Rendhagyó osztályfőnöki óra a Tisza-parti Általános Iskolában
Vedres Napon a D2
Sport napon a Vasváriban
Flashmob tanítás az V. Mikrotérségi Gyermeknapon Pitvaroson