Rendhagyó órák / iskolai foglalkozások

Kedves Pedagógusok!

Csapatunkkal szívesen tartunk előre egyeztetett időpontban, nem-formális elemekkel színesített, rendhagyó (osztályfőnöki) órát, iskolai foglalkozást. A foglalkozás / kitelepülés összeállítását  egyéni igényekhez igazodva állítjuk össze. Tevékenységek, témakörök ízelítőnek:

KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS

A foglalkozás keretein belül a fiatalok egy kiindulási alapot kaphatnak a személyiségük mélyebb feltárásához, önismeretük fejlesztéséhez. A rendhagyó óra keretein belül a nem-formális nevelés és csoport feladatok keretein belül lehetőség nyílik a fiatalok közösséggé fejlődésének elősegítésére is. Ez a foglalkozás megfelelő alapot adhat arra, hogy akár egy osztály közösség tagjai között is erősebb összetartás alakulhasson ki.

EMBERI JOGOK

Az emberi jogokkal foglalkozni, azokról beszélni, feldolgozni az iskolában felmerülő konfliktushelyzeteket elengedhetetlen a Fiatalok harmonikus felnőtté válásához. A diákok sok esetben gúnyolódnak, piszkálódnak az iskolán belül és kívül is – anélkül, hogy tisztában lennének ennek kirekesztő és sértő mivoltával. Ezekre reagálva célként tűztük ki, hogy a fiatalok számára érthető, interaktív , kreatív óraterveket dolgozunk ki, hogy felhívjuk figyelmüket az emberi jogok megsértésének veszélyeire.

(Érdemes olvasni a No Hate Speech Mozgalomról, amely online és offline tevékenységeken keresztül küzd a gyűlöletbeszéd ellen.)

PROJEKTGENERÁLÁS

A foglalkozás során a 2015-ben megvalósult “project ON”  nemzetközi szeminárium során létrehozott projektgeneráló füzetet (Adventure Booklet) és társasjátékot (Adventure Boardgame)  használjuk a fiatalok projekt alapú gondolkodásának, szabadidejük hasznos kitöltésének megtervezéséhez. A projektalapú gondolkodást az élet minden területén alkalmazzuk – érdemes ezt már a fiatalokban is tudatosítani.
(A kiadványcsalád letölthető erről az oldalról.)

KLUBTEVÉKENYSÉGEINK KITELEPÍTVE

A D2-ben heti rendszerességgel 5 típusú klubtevékenység van, amelyeket akár külön-külön, akár összevonva ki tudunk vinni a különböző helyszínekre. Klubjaink a következők:

D2 MÉDIAKLUB | Gyakorlatorientált médiaklub
D2 FOTÓTÚRA | Gyakorlatorientált fotós klub
NIA TÁNCOK | Táncmeditáció és holisztikus fitnesz
D2 SZÍNTÉR | Színésztréning és színjátszó klub
D2 ZENGETŐ | Zenés-hangszeres fejlesztő foglalkozás az alapoktól
D2 DANCELŐ | Lélekfrissítő zenés-táncos együttmozgás

TESTTUDATOSSÁG A NIA-VAL

Lehetőségként kínáljuk testnevelés óra keretén belül a diákok megismertetését a Nia módszerrel. Markovics Ágnes, a Szegedi kortárs balett egykori tagja 2 éve foglalkozik ezzel a módszerrel, és rendszeresen tart órákat.
A Nia elsősorban tánc. A mozgás és a lélegzet öröme, dinamikus meditáció. Az óra nem igényel táncos előképzettséget, és garantált új élményekkel gazdagíthatjuk testtudatosságunkat. Az óra vázlata 45 percben:

– 5-10 perc | Beszélgetés a Nia módszer előnyeiről (testünk felépítése, 13 ízületünk átmozgatása); mit jelent a holisztikus fitnesz?
– 15 perc | A 9 mozgásforma bemutatása és a Nia 52 mozdulatának ismertetése
– 15 perc | 3 koreográfia elsajátítása

 

Bővebb információ és időpont egyeztetés a 20/275-25-02 telefonszámon, a d2@ihrk.hu e-mail címen vagy személyesen a D2-ben (Szeged, Dózsa György utca 2.) lehetséges.

Néhány megvalósult program:
Rendhagyó osztályfőnöki óra a Tisza-parti Általános Iskolában
Vedres Napon a D2
Sport napon a Vasváriban
Flashmob tanítás az V. Mikrotérségi Gyermeknapon Pitvaroson